2012. október 31., szerda

Mosás, öblítés, takarítás... teljesen ingyen!

Nagy divat most a házilag mosószappanból, ásványvízből, egyéb dolgokból főzött folyékony mosószer, melyek beszerzési ára valóban minimális, tisztítóhatásuk pedig kiváló. Ugyanez érvényes a bolti ecetre, mellyel öblítünk, vízkövet oldunk stb. 


Ám én most két olyan szer előállítását mutatom be, melyek alapanyagai ingyenesen hozzáférhetők, remek zsíroldók, folttisztítók, tisztítószernek, öblítőnek, vízkőoldónak, mosószernek.... bárminek kiválók. 

Ez a hamulúg és az almaecet.
Persze, csak akkor van ingyen, ha hozzá tudsz jutni az alapanyagokhoz... de ha eszel almát, esetleg a szomszéd vagy a nagyszülő cserépkályhával, kandallóval fűt, akkor gondolom, sikerülni fog. 



1. Hamulúg. Fahamu és víz szükséges az előállításához. Ideális esetben keményfa hamuja kell, nagyon fontos, hogy ne az eltüzelt (festett, lekezelt) ajtófélfa maradványa legyen. 
Egy egység hamuhoz három egység forró vizet kell önteni, szépen állni hagyni, majd pár nap múlva leszűrni. És tádám, kész is a mosó- és tisztítószerünk, nagyon erős zsíroldó hatással.
Figyelem! Ez egy nagyon erős lúg, a Ph-ja 12 körüli, marja a bőrt. Mindenképpen gumikesztyűben kell vele dolgozni, jól zárható üvegben, gyerekektől elzárt helyen tárolni!!!
Alkalmas mosásra, mosogatásra, felmosásra, tűzhely és wc tisztítására...

2. Almaecet. Alma kell hozzá és víz. A sietősek cukrot is tesznek hozzá, de ha ragaszkodunk az ingyenes előállításhoz, akkor várhatunk türelemmel, cukor nélkül is megecetesedik (gyengébb ecet lesz belőle, mint a cukrosból). Korábban úgy olvastam, hogy reszelt alma kell hozzá, de már többen mondták, hogy minek pazarolni... a csutka, héj vagy a gyerek meghagyott csócsája, püréje ugyanúgy megteszi, mehetnek bele a rohadt, barnás részek is, minden, csak penészes vagy beteg ne legyen.
Egy üvegbe bele kell pakolni az almadarabokat, (rá a cukrot) és ugyanannyi melegvizet. Folyamatosan lehet utántölteni. 20 fok körüli hőmérsékleten kell tartani... 8 hétig legalább. Fontos a tetejét légáteresztő anyaggal letakarni, hogy a bogarak semmiképpen ne másszanak bele, legumizni. Pár hét alatt kialakul az ecetágy, egy nyúlós anyag. Ezt a végén le kell szedni, de nem érdemes kidobni, mert ha beletesszük a következő ecetbe, akkor az gyorsabban elkészül.
Alkalmas öblítésre (mosogatógépbe is a kék lötty helyett ám!), vízkőoldásra, ablakpucolásra, mindenre, amire az ecet:)
Ha mosógépbe tesszük öblítő helyett, néhány csepp illóolajat is lehet cseppenteni bele. Én levendulát szoktam és a hálószobában teregetek, nagyon finom illat lesz tőle. És az ecet fertőtleníti is a ruhákat természetesen.


És akkor néhány szó az ecetekről: engem mélységesen meglepett, hogy mennyire nem mindegy, hogy milyen ecetet vásárolunk. Pár éve még azt sem tudtam, hogy kétféle létezik. Az egyik a biológiai úton előállított míg a másik szintetikus melléktermék, sejtméreg (metanolból és szén-monoxidból készül). A Beszélgetések az önellátásról c. könyv - amit nagyon ajánlok elolvasásra - is kitér rá, hogy bizonyos országokban törvény írja elő, hogy fogyasztásra csak a természetes eredetű ecetet szabad használni. Éveken át vásároltam a bolti ecetet és érdekességképp mondom, ugyanannyiba kerül a kettő!!!

A bejegyzés a biomama-blog.blogspot.hu tulajdona. Ha másolod, kérlek hivatkozz a blogra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!