2013. december 19., csütörtök

Gasztroajándékok és életmentő gyerekvégtagok az utolsó pillanatra

Nem titkolom, hogy miért született a bejegyzés... nálunk felnőttek terén, karácsonyra még senkinek nincs meg semmi ajándéka (még négy nap!). Dilemma ez évről évre, hogyan lehet értelmesen, tudatosan, környezetbarát módon karácsonyozni. Hogy ne menjen rá ingem-gatyám, hogy a rokonoknak 2-3ezer/fő ajándékot veszünk, ami jó eséllyel tök haszontalan. Szóval olcsó legyen, szép, karácsonyi, hasznos, ötletes és egyedi. És ha a gyerekekkel is elkészíthető az a teli találat.

Mutatok néhány olyan ételféleséget, ami adható karácsonyra a rokonoknak akár kísérő ajándékként is.

Lesz egy kakukktojás kozmetikum is:) és az elmaradhatatlan kezek és lábak.



Első és második ötlet a narancsszirup és a kandírozott narancshéj. Ezek készíthetők külön-külön is, ám egyszerre kevesebb kidobott maradékkal, befektetett energiával és pénzzel jár. Szóval így jó.

1-2. Kandírozott narancshéj - narancsszirup


Két darab kezeletlen héjú narancsot megmosok, negyedbe vágva meghámozok. A héjat egy éjszakára meleg vízbe áztatom, így megpuhul, a deszkán könnyen kiteríthető. A negyed cikket háromszög formán félbevágva, éles késsel levágom a vékony fehér hártyát róla. 
A narancsot felszeletelem, 15 deka cukorral (xilittel, mézzel) és két deci vízzel felteszem főni, beledobom a narancshéjakat is.


15 perc múlva a hájakat kivesszük, a narancs főhet tovább, míg puha nem lesz. Ha megpuhul, kissé  kinyomkodjuk, leszűrjük. A szirup készen is van. A főzőlé ízlés szerint ízesíthető fahéjrúddal, szegfűszeggel.
A narancshéjakat egy kevés szirupban hagyhatunk egy éjszakára, de azonnal is lehet tovább dolgozni vele. Súlyának megfelelő fele mennyiségű cukorral újra feltesszük főni, míg teljesen elforr a leve. Ekkor van készen. Kiristálycuorba, xilitbe lehet azonnal hempergetni (míg nedves), vagy étcsokoládéba mártani.
Náhány éve mézeskalácsból sütött díszdobozt készítettem, aranyszalaggal átkötve, ebbe kerültek a csokoládés narancshéjak. Stílusos desszertajándék.

3. Muffin alappor
Vegyük kedvenc, jól bevált muffin receptünket. Lehetőleg sok hozzávalóval:
kétféle színű liszt, zabpehely, dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök. Ezeket egy szép üvegben rétegezzük óvatosan egymásra. Írjunk kis cédulára receptet a muffin elkészítéséhez szükséges többi hozzávalóról (vaj, tojás, tej, lekvár kellhet még bele).


4. Levendulaszirup
A szárított levendulát és a cukrot feltessük vízben főni, míg sűrű nm lesz. Érdemes átlátszó üvegbe tölteni, benne egy szál levendulavirággal. Kávék, sütemények és vaníliafagyi kiváló ízesítője.


5. Kávélikőr
Igaz, ezt pár héttel hamarabb el kellett volna kezdeni, de hátha valaki szilveszterre tervez:) Frissen őrült kávéra tiszta alkoholt öntünk vízzel fele-fele arányban, naponta egyszer fejreállítjuk. Ha összeértek az ízek, érdemes tejszínnel fogyasztani, mert nagyon erős.


6. Fürdőgolyó
Ez a recept a lukreciakencei oldalról származik, kipróbáltuk, csúcsszuper!
Hozzávalók
  • 100 gramm szódabikarbóna
  • 50 gramm citromsav
  • 50 gramm keményítő
  • 40 gramm kókuszolaj
  • 20 csepp illóolaj (nálam ez most édes narancs volt)

Elkészítés


A porokat kimérjük és egy tálban összekeverjük. A kókuszolajat megolvasztjuk és belekeverjük az illóolajat. Az egészet jól összedolgozzuk és a formába nyomkodjuk. 1 napig állni hagyjuk.

7. Tenyér hóemberek nagyszülőknek:)


8. És variációk láblenyomatra. 
terjed most egy szódabikarbónás-keményítős dísz recept a neten, próbáltam, tényleg szép díszeket lehet belőle készíteni és nem is törékeny. Nagyo jó anyag, szépen formálható, nem törik, így kéz- vagy lábnyomat készítésére is alkalmas lehet. Festhető.
2 egység szódabikarbóna
1 egység keményítő
1,25 egység víz
ezt meg kell főzni, míg teljesen besűrűsödik, akkor le kell takarni nedves konyharháuhával vagy alufóliába csomagolni, mert kiszárad. Amikor kihűlt, nagyon jól formázható.

Mi lábnyomatot készítettünk agyagból, majd bronzból ki lett öntve (ez nem házilag!)

Vagy akár bokáig festékbe mártani a gyereket, ráállítani a festővszonra, majd szabadon ereszteni a lakásban, hadd fusson:) életreszóló élmény mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!